Girişimcilere fırsat: Kelepir tavuk çiftlikleri


Girişimcilere fırsat: Kelepir tavuk çiftlikleri
 
Türkiye genelinde satılık 85 tavuk çiftliği var. Siz de 30-40 bin liraya bir tavuk çiftliği sahibi olabilirsiniz.


Türkiye genelinde satılık 85 tavuk çiftliği var. Siz de 30-40 bin liraya bir tavuk çiftliği sahibi olabilirsiniz. Ancak sektör temsilcileri, önce tavukçuluğun iyice öğrenilmesini, mümkünse markalı bir şirketle üretici sözleşmesi yapılmasını öneriyor...
GENELDE kırmızı et fiyatları yükselince tüketici fiyatı daha uygun olan beyaz ete yönelir. Hafta sonu mangal partilerinin vazgeçilmezlerindendir piliç eti. Tavuğun yumurtası ise kahvaltı sofralarının... Kısacası tavuğun eti de ve yumurtası da para. Hatta Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilerek ayaklarından bile para kazanılıyor...
Bu alana yatırım planlayanlar için Türkiye genelindeki 85 tavuk çiftliğini araştırdık. Afyon’da, Ankara’da, Aydın’da, Balıkesir’de, Bolu’da, Bursa’da, Çanakkale’de, Düzce’de, Elazığ’da, İzmir’de, Kocaeli’nde, Malatya’da, Manisa’da, Muğla’da, Sakarya’da, Samsun’da, Tekirdağ’da satışa çıkarılan bu çiftliklerin fiyatı 30 bin ile 1 milyon 500 bin lira arasında değişiyor.
NEDEN SATIYORLAR?
Etlik tavuk, piliç ve civciv yetiştirilen bu çiftliklerin sahipleri ya yaşlılıktan ya da ihtiyaçtan dolayı satışa çıkarıyor. Yeni bir çiftlik kurmak için mevcudu elinden çıkarmak isteyen de var, memleketine dönmek için satmak isteyen de...
Satışa çıkarılan tavuk çiftliklerinin hemen hepsinde kurulu bir düzen var. Hatta çoğunda tam otomatik yem ve sulama sistemi, silo, soğuk hava deposu, bir ev ve bakıcı evi de bulunuyor. Bazı büyük çiftliklerin yem fabrikası bile var...
NEREDEN ALABİLİRSİNİZ?
En çok satılık tavuk çiftliği İzmir, Manisa, Sakarya, Afyon ve Balıkesir’in köylerinde bulunuyor. İçlerinde 10 bin kapasiteli olan da var, 50 bin de... Çiftliklerin fiyatı büyüklüğüne, kapasitesine, kurulu ekipmanlarına göre değişiyor. Daha önce tavuk çiftliği olarak kullanılmış boş arazi ve tesislerin yanı sıra halen içinde 25 bin civcivi bulunan, faal olarak çalışan işletme de bulmanız mümkün.
EN UCUZU BOLU’DA
Yaptığımız araştırmada, en ucuz tavuk çiftliğinin Bolu’da olduğunu tespit ettik. Örneğin, Mudurnu’da 6 dönüm arazi üzerine kurulu 3 bin 500 adet kapasiteli tavuk çiftliğini, sahibi 30 bin liraya satışa çıkarmış. Afyon’un Dazkırı ilçesinde 4 bin 847 metrekarelik bir arazi üzerine 1995 yılında kurulan ve 500 metrekare kapalı alana sahip tavuk çiftliğine ise 40 bin lira istiyorlar.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Bağyurdu Köyü’nde 2 bin 300 metrekare arazi üzerine kurulu ama biraz bakım isteyen tavuk çiftliğini de 75 bin liraya satıyorlar.
Satılık tavuk çiftlikleri arasında en pahalısı Düzce’de bulunuyor. Düzce Musababa’da 12 bin metrekare arazi üzerine kurulu 25 bin adet kapasiteli tavuk çiftliğine sahibi 1 milyon 500 bin lira istiyor.
Tavuk çiftliklerinin hemen hepsi emlakçılar aracılığıyla satışa çıkarılmış durumda. Belirtilen fiyatların pazarlığa tabi olduğunu da hatırlatalım...
Zafer BİLGİ / Banvit Canlı Üretim Direktörü
“Tavuk yetiştiriciliği kârlı bir iş”
Tavuk çiftliği kurmak kazançlı bir iş. Sıfırdan yeni bir çiftlik kurmak daha avantajlı olabilir. Etlik piliç yetiştiriciliği daha çok gelir getirecektir. Yeni bir tavuk çiftliği kuracaksanız, en az 16x120 metre boyutlarında bir kümesle işe başlamalısınız. Böyle bir kümesin maliyeti yaklaşık 500 bin liradır ve 35 bin adet piliç yetiştirilebilir. Aynı kümesin yıllık geliri ise yaklaşık 155 bin lira olur.
Etlik bir tavuk çiftliği kurmanın metrekare maliyeti 230 lira. Tavuk çiftliği sahiplerinin markalı tavuk üreticileriyle çalışabilmesi için, ilgili firmaların canlı üretim birimlerinden sorumlu kişiye başvurmaları gerekiyor.
Zuhal DAŞTAN / Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı
“Tavukçuluğu öğrendikten sonra yatırım yapın”
Tavukçuluk işine gireceklere, yeni bir çiftlik kurmak yerine kiralık bir tesiste bu işi en az bir dönem yaparak iyice öğrenmelerini öneririm. Et tavukçuluğu ile yumurta tavukçuluğu kümesi birbirinden çok farklı işlerdir. Bir işletmenin maliyeti, kurulacak işletmenin otomasyon düzeyine bağlı olarak değişir. Örneğin, 10 bin et tavuğu için gerekli kümes yaklaşık 500 metrekare olmalıdır. Bugünün koşullarında metrekare maliyeti 150 dolar civarındadır. Yani yaklaşık 75 bin dolarlık bir yatırım yapılması gerekir. Bu sadece yatırım maliyetidir. Üzerine işletme maliyetlerini de koymak ve riskleri de unutmamak gerekir. Bu boyutta bir işletme aylık ortalama 3-4 bin TL gelir elde edebilir.
Etlik piliç üreticisi, yetiştirdiği hayvanları canlı satmayacaksa mutlaka markalı bir tavuk üreticisiyle birlikte çalışması gerekir. Bunun için işletmesine yakın entegre şirketle kontratlı üretici sözleşmesi yapması şarttır.

Para dergisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder