Genetiği değiştirilmiş organizmalar... Bu tanım son dönemde hayatımıza girdi... Peki ama nedir bu GDO'lar?
Güncelleme: 12:03 TSİ 28 Ekim. 2009 Çarşamba
Genetiği değiştirilmiş gıdalara "hayır" diyenler, bunun nedenlerini şöyle anlatıyor:
Önce
tanımını ortaya koyalım. Kendi türünden ya da kendi türü dışındaki bir
canlıdan gen aktarılarak bazı özellikleri değiştirilen bitki, hayvan ya
da mikroorganizmalara "Genetiği değiştirilmiş organizma" (GDO) deniyor.
Ticari kaygılar yüzünden tarım ürünlerinde ilk olarak domates genleriyle
oynandı. Bioteknoloji şirketleri tarım ilacı azalacak, üretim maliyeti
düşecek yüksek verim küçük çiftçiyi zengin edecek söylemleriyle,
genleriyle oynadıkları tohumları 1990'lı yılların ortasında ülkelere
soktular.
1996'da 6
ülkede 1.7 milyon hektarlık bir alanda başlayan GDO'lu ekim, günümüzde
25 ülkede 125 milyon hektarlık alanda yapılıyor. En son Mısır bu
ülkelere katılırken, Tazmanya GDO'lu üretim projesini erteledi,
Yunanistan ise GDO'lu mısır ithalatı yasağını 2 yıl uzattı.
GDO'LAR NEDEN ZARARLI?
1. İnsan sağlığı
Alerjik reaksiyona neden oluyor.
Antibiyotik direncini zayıflatıyor.
Toksik etki yaratıyor.
2. Ekosistem
Normal ve organik tarımı tehdit ediyor.
Ne kadar uzak alanda olursa olsun rüzgar ve arılar yoluyla organik ürünlere de bulaşıyor.
GDO'lu tarım yapılan alanlardaki haşereleri yiyen kuşların türü tükeniyor. Canlı türleri açısından tehdit.
Bioçeşitliliği yok ediyor. GDO'lu ekinler, tozlaşma yoluyla aynı türden akrabalarının da genlerini değiştirebiliyor.
EN BÜYÜK AVANTAJI ÜRETİMİN ARTMASI
Tarıma uygun olmayan alanlarda tarım yapılabilmesini sağlaması.
Tarımsal verimi artırması.
Tarım ilacı kullanılmasına ihtiyaç duymaması.
Gıdanın besleyiciliğini artırması.
Üretim verimliliğini 10 kata kadar artırması.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder