Tavukçuluk nedir

Tavukçuluk; tavukların, et, yumurta ve diğer yan ürünlerinin elde edilmesi amacı ile yetiştiriciliğinin yapıldığı hayvancılık koludur. Tavukçuluğun tanımının kısa olmasına rağmen, aslında oldukça geniş bir sektördür ve diğer sektörlerle sıkı bağları olması dolayısıyla oldukça ilginçtir.

Tavukçuluk ürünleri, günümüzün önemli bir sorunu olan yetersiz beslenme üzerinde anahtar konumdadır. Çünkü tavukçuluk ürünleri, doğası gereği bol miktarda, oldukça hızlı ve en düşük maliyetli ürün grubudur.


Bazı Hayvan Etlerinin Karşılaştırılması(Kaynak:Besd-bir)

Et türü    Enerji       Protein   Yağ       Kolesterol    Doymuş Yağ A.
Tavuk   215–kkal   18,6 g     15,1 g    75 mg         4,3 mg
Sığır     263–kkal    17,5 g     20,4 g    99 mg        10,0 mg
Koyun  263–kkal    17,5 g     21,3 g    70 mg        12,0 mg


Tavuk etinin protein içeriği kırmızı et ile aynı seviyelerde, yağ içeriğinin ise daha düşük olması nedeniyle aynı zamanda daha sağlıklıdır. Kırmızı etlerde yağ et dokusu içinde de bulunur. Tavuk etinde yağ, etin içinde değil, karın boşluğu ve deri altında toplanmıştır. Diyet yapanlarca bu kısımların ayıklanması tavuk etindeki yağ oranını önemli ölçüde düşürmektedir. Bu durumda tavuk etinin beslenmedeki değeri bir kat daha artmaktadır. Tavuk etinin bağ dokusunun az ve liflerinin kısa olmasından dolayı pişirilmesinin ve sindiriminin kolay ve ekonomik olması da ayrıca üstün tarafıdır.

Tavuk yumurtası, protein ve vitaminlerce zengin, lezzetli, sindirimi kolay ve diğer gıdalarla birlikte rahatça tüketilebilen, başka hiçbir besin maddesine ihtiyaç duyulmadan içinde tam ve sağlıklı bir canlının oluşmasını sağlayabilen eşsiz bir gıdadır.

Bunların yanında tavukçuluk yan ürünleri; aşı üretimi, yem ve gübre yapımı, matbaacılık, fotoğrafçılık, derilik, şarapçılık, tekstil, pastacılık, sabun ve şampuan imalatı, boyacılık, ev tekstili, bazı biyolojik ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca tavuklar laboratuvarlarda deney hayvanı olarak da kullanılmaktadır.

Tavukların üreme ve çoğalmadaki üstün yetenekleri, hayvancılık sektörünün en önemli kozu haline gelmesini sağlamıştır. Islah edilmiş yumurtacı bir tavuk 64 haftalık verim döneminde 345 yumurta yumurtlayabilmektedir. Yine et ırkı bir piliç hayatının 40. gününde 2472 gram canlı ağırlığa ulaşabilmektedir. Ayrıca bu ağırlığa ulaştığı gün, bir kilogram canlı ağırlık için sadece 1710 gram karma yem tüketerek, yemin ete dönüşüm oranında rakipsiz bir sonuca ulaşmaktadır. Örnek verecek olursak, bu oran sığırlarda ancak 3 katı fazlasıyla elde edilebilir.

Entegre üretimlerde kapasite çok yüksek olduğu için havalandırma ve ortam şartları çok önemlidir. Olması gereken değerden farklı bir değer oluşursa sürü riske girer. Isınız 10-30 dakika sorunlu olursa ölümler başlar.

Tavuk çiftliği kurarken nelere dikkat etmelisiniz!

Tavuk çiftliği işine girmek istiyorsanız öncelikle çiftliği kuracağınız yeri bulmaniz gerekiyor.Bütçenize göre bu alanı ya kiralarsınız yada satın alırsınız.Tüm ekipmanları elde ettikten sonra firmalarla görüşüp sözleşme imzalamanız gerekiyor.Sözleşme imzaladıktan sonra firma size gerekli olan tavuğu ve yemleri gönderiyorlar.Siz sadece kendi yerinizi kurup,tavukların bakım giderlerini karşılıyorsunuz.Öncelikli olarak bulunduğunuz belediyeden ruhsatınızı almak.Bunun için biraz uğraşmanız gerekebilir çünkü belediyeler her yerde kümes ruhsatı vermiyorlar.

Piliçler genellikle 40 günde bir kesime gönderilir,buna göre yılda 5 kere kesim yapılır.Buna dönem karınız ortalama olarak 15 bin ile 20 bin arası değişmektedir.

Tüm bunların dışında ufak bir bahçeniz var ise 15-20 tavukla bu işe başlıyabilirsiniz.Yumurta ve besi tavukçuluğu olarak 2 şekilde yapabilirsiniz.Organik yumurtalar üretebilirsiniz ve ürettiğiniz yumurtları satarak bütçenize katkıda bulanabilirsiniz.

Tavuk çiftliği açarken nelere dikkat etmelisiniz?

1.Tavuk Çiftliği kurmak için gerekli olan hususlar şu şekildedir; Kümes tesisi için yer tespiti.Arazi hafriyat giderleri,Çevre bilgisi

2. Resmi ruhsat ve çalışma izinleri gereklidir

3. Ruhsat aşaması sonrasında proje için arazi konumuna göre kümes ebatları ve inş proje bilgileri sunulmalıdır

4. İnşaat aşamasında ki kaliteli malzeme seçimleri

5. Çatı ve izolasyon sistem seçimleri arazi ve mevsim şartlarına göre

6. Kümes m2 ve m3 hesaplarına göre zorunlu kullanılması gereken ekipman seçimi

7. Havalandırma ürünlerinde uluslar arası Avrupa standartlarında ki teknolojik ürün seçimi. (kapasite hesaplarına göre doğru seçim)

8. İnsan gücü minimize edilecek şekilde Avrupa standartlarında otomasyon uygulaması.

9. Enerji kesintisinde ki problemler göz önünde bulundurularak, doğru seçime ve doğru kw taki tam destekli enerji sağlayıcı.

10. Üretimde ki aydınlatmanın önemi, (renk seçimleri, aydınlatma mesafeleri, aydınlatma süresi, karartma süreleri v.s.)

11. Uzaktan erişim ve kumanda seçimleri.

12. Yemleme ve sulama nipel sistemlerinde ki mesafe ve adet seçimleri

13. Doğru entegre seçimi (civciv kalitesi, yem kalitesi, veteriner hekim hizmeti, üretim sonrası tahsilat ve destek, yıl boyunca girişi yapılacak dönem sayısı, doğru tedavi ilaç seçimleri, v.s.)

14. Üretim tesisin de çalışacak personelin (personellerin) doğru seçimi ve eğitim düzeyi.

15. Üretim tesisinin civciv e hazır hale getirilmesi

16. Altlık seçimi

17. Dezenfekte

18. Isıtma sisteminin m3 e göre doğru ve kaliteli seçimi

19. ÜRETİM AŞAMASINDA Kİ DOĞABİLECEK TÜM SIKINTILARIN VE PROBLEMLERİN HASSAS Bİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMESİ